EUROPA mano delne

Jau tapo tradicija Neringos gimnazijoje švęsti Europos kalbų dieną. Šiais mokslo metais 2016 rugsėjo 26 diena gimnazijoje prasidėjo pakilia nuotaika ir aktyvia veikla. Gimnazijos ugdytiniai kartu su užsienio kalbų mokytojais (I. Vainutiene, N. Sadauskiene ir R. Rudenkoviene) dalyvavo netradicinėse kalbų pamokose „Europa mano mieste“. Mokiniai vykdė gyventojų ir Neringos miesto svečių interviu „Talk to me“, „Unterhalten Sie sich mit uns“, „Давайте, поговорим…“ apie užsienio kalbų mokėjimo svarbą, bendravo tą dieną su gatvėje sutiktais žmonėmis. Mokiniai netradicinei pamokai išsikėlė užduotį – sukurti filmą, kurį parodė užsienio kalbų savaitės baigiamajame renginyje. Jie turėjo puikią galimybę atsiskleisti kurdami vaizdo „blogus“, pamokose tyrinėdami kalbų panašumus bei skirtumus.

Tą pačią dieną vyko ir vaizdo konferencija su tarptautinio Erasmus+  projekto „I-TALC“ šalimi partnere Rumunija. Gimnazijos mokiniai pasveikino užsienyje besimokančius draugus šios šventės proga. Draugai iš Rumunijos- tai klausos negalią turintys vaikai, mokytojų padedami, mokė mūsų gimnazistus žodžių bei frazių ženklų kalba.

Antradienio diena buvo palanki kūrybinių dirbtuvių „Švęskime Europos kalbų dieną linksmai“ renginiui. Šviečiant saulei, grojant muzikai, gimnazijos vidiniame kiemelyje visa mokyklos bendruomenė piešė ant asfalto. Gimnazijos kiemas pasipuošė puikiais, spalvotais piešiniais tema „Europa mano delne“.  Per pertraukas III gimnazijos klasės mokinys Svajūnas Kleinas pakvietė visus gimnazijos bendruomenės narius įamžinti įvairių emocijų akimirkas pagal pasirinktą anglų kalbos žodį. Fotosesijos dalyviams ne tik pavyko žaismingai perteikti  laimingo, pikto, įsimylėjusio ar drovuolio nuotaikas, bet ir pasitikrinti anglų kalbos žinias.

Trečiadienio rytas šeštokams prasidėjo taip pat neįprastai. Pirmoji pamoka –  integruota atvira vokiečių ir rusų kalbų pamoka: Susipažinkime… Šeštokai mokė vieni kitus dviejų skirtingų kalbų, atliko kūrybines užduotis, turėjo galimybę palyginti abi kalbas, atrasti jų bendrus bruožus, kūrė dialogus dviem kalbomis ir įrodė, kad skirtingomis kalbomis kalbantys žmonės gali vieni kitus suprasti. Mokinių sėkme džiaugėsi jų rusų ir vokiečių kalbų mokytoja metodininkė Roma Rudenkovienė. Įsivertinę savo atliktą darbą, išreiškė ir savo nuomonę bei norą, kad kuo dažniau vyktų bendros, netradicinės, integruotos dalykų pamokos. Kartais ir vienu šūviu pavyksta nušauti du zuikius…

Vyresniųjų gimnazijos klasių mokiniai kartu su anglų kalbos mokytoja metodininke N. Sadauskiene  turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su „egzotinėmis“ kalbomis, kurios nėra populiarios mūsų aplinkoje. Mokiniai pristatė pasirinktų užsienio, tokių kaip arabų, graikų, norvegų, japonų, net ir žemaičių kalbų projektus.  Susipažinimas su „egzotine“ kalba vyko ne tik naudojant interaktyvius mokymo metodus, bet ir per kultūrinį patyrimą. Gimnazistų kūrybiškumas, inovatyvus darbų pateikimas pranoko visus lūkesčius, o patys mokiniai išreiškė norą savarankiškai mokytis bent vieną „egzotinę“  užsienio kalbą.

Ketvirtadienis gimnazijos ugdytiniams tikrai nebuvo nuobodus. Atviros anglų kalbos bei muzikos pamokos „National Anthems“ su mokytojomis Inga Vainutiene ir Audrone Bružinskiene suteikė mokiniams galimybę tyrinėti įvairių šalių himnus, jų melodijas, ieškoti „stiprių žodžių“ bei jų prasmių. Mokiniai išsinešė iš pamokų gerą nuotaiką, žinias ir suvokimą, kad Lietuvos „Tautinė giesmė“ jiems yra pati gražiausia bei talpinanti savyje giliausią prasmę.

Ketvirtadienį gimnazistus įviliojo protų kovų labirintai. Dalyviai,  II-IV gimnazijos klasių mokiniai,  ryžtingai nusiteikę,  įrodinėjo savo anglų kalbos, istorijos, geografijos bei lietuvių literatūros žinias. Protų kova buvo išties įtempta, tik nedideliu skirtumu, renginio organizatorė anglų kalbos mokytoja metodininkė Neringa Sadauskienė, paskelbė IV gimnazijos klasės komandą nugalėtojais.

Penktadienį vainikavo mokinių atliktų darbų pristatymas, visos užsienio kalbų savaitės veiklų įamžintos akimirkos, anglų, vokiečių bei rusų kalbų viktorinų laimėtojų apdovanojimas.  Neringos gimnazijos direktorius Simas Survila nuoširdžiai pasveikino gimnazijos mokytojus bei mokinius su puikia tradicine EU kalbų dienos savaite bei įteikė dovanas ir prizus ne tik konkursų ar viktorinų laimėtojams, bet ir padėkas bei saldumynus visoms klasėms.

Prizininke piešimo konkurse „Europa mano delne“ tapo IV gimnazijos klasė (Turkija).

Viktorinų laimėtojais tapo: anglų k. – Gustė Vorsaitė (I g. kl.), rusų k. – Gvineta Kobozevaitė ( 8 kl.), vokiečių –  Laurynas Žvirblis (II g. kl.)

Padėka įteikta III g. klasės mokiniui Svajūnui Kleinui už pagalbą vykdant užsienio kalbų savaitės veiklas.

Užsienio kalbų mokytojos Neringa Sadauskienė, Inga Vainutienė ir Roma Rudenkovienė taria nuoširdų AČIŪ mokytojams Viliui Didžpetriui,  Jolitai Kondrotaitei už dekoracijas, EU kalbų logo bei puikius stendus skirtus užsienio kalbų renginių savaitei. Atlikti darbai puošė gimnazijos erdves bei suteikė šventinę nuotaiką.

Straipsnį norėčiau pabaigti tokia išmintimi:

Vien tik norais nieko nepasieksi, reikia vizijos, kuri veda pirmyn, tada siekimas ją įgyvendinti būna be galo stiprus, nereikia versti savęs, reikia tik sutelkti bendras jėgas ir padarysi tai, ko dar nežinojai, kad sugebi ….

Rusų ir vokiečių kalbų mokytoja metodininkė Roma Rudenkovienė