Ugdymas karjerai Neringos gimnazijoje

Vienas pirmųjų karjeros planavimo žingsnių – tai ugdymas karjerai. Karjerai ruošti vaiką reikėtų pradėti nuo mažų dienų, vos tik vaikui pradeda kilti klausimas: kuo būsiu užaugęs?

Džiugu, kad Neringoje profesinis orientavimas ugdymo institucijose prasideda nuo darželio. Jau ikimokyklinio amžiaus vaikai supažindinami su visomis „uniformuotomis“ profesijomis, lankomasi įvairiose įstaigose ir organizacijose.

Neringos gimnazijos pradinių klasių mokytojai organizuoja apsilankymus tėvų darbovietėse. Vyresni mokiniai vyksta į patyrimines – pažintines keliones, kur susipažįsta ir išbando patys įvairias profesijas. Lankosi aukštųjų ir profesinių mokyklų atvirų durų dienose su savo klasių vadovais.

Gimnazijos klasių mokiniams kasmet yra suteikiama galimybė rinktis Ugdymo karjerai pamoką. Mokiniai ir jų tėvai gali karjeros ugdymo klausimais konsultuotis su gimnazijoje dirbančiu ugdymo karjerai specialistu; jauno žmogaus karjeros kompetencijų ugdymu turėtų rūpintis visos grandys: pats mokinys, mokinio tėvai, gimnazijos mokytojai bei specialistai.

Gimnazijos bendruomenė stengiasi padėti mokiniams įgyti karjeros kompetencijas įvairiomis formomis. 2016-2017 mokslo metais buvo organizuota:

  • 2016 m. spalio 31 d. Ugdymo karjerai diena – Neringos gimnazijos mokiniai stebėjo savo tėvų profesinę veiklą, jų darbovietėse vėliau įspūdžiais dalijosi klasės valandėlių metu.
  • 2016 m. spalio 11 dieną vyresnių klasių gimnazistai dalyvavo LCC universiteto lektoriaus E. Griciaus paskaitoje „Gyvenimus keičiantis išsilavinimas“. Lektorius kvietė į „išsilavinimo“ sąvoką pažvelgti kitu kampu, o šmaikščios šių dienų įžvalgos, privertė dar kartą susimąstyti apie jauno žmogaus siekius bei vertybes. Organizavo mokytoja N. Sadauskienė.
  • Apie švietimo aktualijas, studijas aukštosiose mokyklose, III g. klasės mokiniai diskutavo anglų kalbos pamokose kartu su anglų k. mokytoja metodininke N. Sadauskiene, o pamatyti koks tas studentiškas gyvenimas ir ne tik, mokiniai turėjo galimybę, gruodžio 2 dieną apsilankydami Klaipėdos LCC universitete.
  • 2017 m. sausio 18 d. vyresniųjų klasių mokiniai, lydimi mokytojos A. Buržinskienės, aplankė Aukštųjų mokyklų mugę“ Žalgirio arenoje Kaune.
  • 2017 m. sausio 30 d. gimnazijoje vyko vieno geriausių lektorių ugdymo karjerai srityje, žurnalo „Reitingai“ vyriausiojo redaktoriaus Gintaro Serafino paskaitos mokiniams, mokytojams ir mokinių tėvams tema “Ugdymas karjerai: kaip padėti mokiniams renkantis karjerą”. Deja mažiausią susidomėjimą išreiškė tėvai. Lektorius akcentavo, kad vienas iš svarbiausių veiklų ugdymo karjerai kelyje yra tėvų pagalba supažindinant savo vaikus su profesijų gausa, nuvežant savo vaikus į konkrečią aukštąją ar profesinę mokyklą, kurioje vaikas planuoja mokytis; padedant rasti savo vaikams jų būsimos profesijos atstovus, kurie suteiktų galimybę vaikui stebėti jų darbą. Vaikams svarbu pamatyti, ką iš tiesų dirba teisėjas, gydytojas, policininkas ar kitos profesijos atstovas, nes tai labai dažnai nesutampa su skambiu profesijos pavadinimu.
  • I-IV gimnazijos klasių mokiniai džiaugėsi, kad 2017 m. vasario 2 d. galėjo dalyvauti tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje Studijos`2017, kuri vyko Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, Vilniuje. Parodoje mokiniai, padedami lydinčių mokytojų I. Sadonytės ir R. Raugienės, galėjo susipažinti su studijų galimybėmis Lietuvoje ir užsienyje, su reikalingiausiomis profesijomis ir specialybėmis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste, savarankiškai ieškoti atsakymų. Mokiniai buvo mokomi kelti sau iššūkius ir ieškoti netradicinių sprendimų, savęs ir drąsiai rinktis tai, ko nori.

Karjeros plėtojimas yra visą gyvenimą trunkantis procesas. Neringos gimnazijos bendruomenei etapas, kai jaunam žmogui tenka galvoti apie savo būsimą profesiją, yra svarbus, stengiamasi besirenkančiajam savo gyvenimo kelią padėti rasti patį geriausią sprendimą.

 

Neringos gimnazijos Ugdymo karjerai specialistė Asta Žukauskienė