Europos savaitė Neringos gimnazijoje

Gegužės 8 – 12 dienomis Neringos gimnazijoje vyko metodinė savaitė „ESu europietis“, skirta Europos dienai paminėti. Kiekvieną dieną gimnazijos bendruomenę lydėjo klasikos, folkloro, roko, šiuolaikinės muzikos ritmai tuo pabrėžiant, kad šie  muzikos stiliai pamažu susiformavo būtent Europoje. Foje pakabintame televizoriuje akį traukė vaizdai iš nuostabiausių Europos kampelių.

Kodėl gera būti europiečiu? Kodėl gera  gyventi Europoje ? Į šiuos klausimus bandė atsakyti 5 – 8 klasių bei II gimnazijos klasės mokiniai. Padedami gimtosios kalbos mokytojos Gintarės Dikšienės bei užsienio kalbų mokytojų Neringos Sadauskienės bei Romos Rudenkovienės mokiniai užrašė ant spalvotų lapelių savo mintis ir pakabino gimnazijos foje esančiame stende. Jei vieniems mokiniams Europa asocijavosi su taika, draugyste, sąjunga, žmonėmis, partneryste, tai kitiems su galimybe laisvai judėti, dalyvauti tarptautiniuose projektuose.

8 klasės bei I ir III gimnazijos klasių mokiniai per gimtosios kalbos pamokas rašė literatūrinį esė „Gimtosios kalbos likimas Europos kalbų kontekste“. I G klasės mokinė Jordana Stasiūnaitytė rašo: Užsienio kalbų mokėjimas – didelis privalumas: jos skatina gilintis ir analizuoti savo gimtąją kalbą, atveria vartus į pasaulį, suteikia galimybę pažinti kitas kultūras bei mokytis iš jų, tačiau vartoti svetimą kalbą reikia išmintingai. O svarbiausia, niekad nepamiršti savosios kalbos, ja didžiuotis ir laisvai vartoti.”

5-6  klasių mokiniai žiūrėjo filmą „Pati keisčiausia sąjunga“. Gimnazijos klasių mokiniai diskutavo apie Europos Sąjungos ateitį, jos išlikimo scenarijus.  Į šiuos iškilusius klausimus padėjo atsakyti istorijos mokytojas Mindaugas Janukonis.

Vyresnių klasių mokiniai gegužės 9 dieną dalyvavo Europos egzamine, kur galėjo patikrinti savo turimas žinias apie Europos sąjungą. Geriausiai šį egzaminą išlaikė II gimnazijos klasės mokinys Vytenis Barila ir gavo teisę atstovauti savo miestą kitame egzamino etape.

Metodinę savaitę apibendrino jau gera tradicija tapusios protų kovos, kurių tema buvo Europa. Protų kovų dalyviams teko pasukti galvas atsakant į klausimus iš Europos Sąjungos, euro, žymių prekinių ženklų, Eurovizijos dainų konkurso bei paslėptos sąsajos. Protų kovas laimėjo II gimnazijos klasės komanda „Eurai“.  Diplomais ir saldžiais prizais buvo apdovanoti ne tik protų kovų nugalėtojai, bet ir literatūrinį esė geriausiai parašiusios mokinės: Ema Atkočaitytė, III G, Jordana Stasiūnaitytė, II G ir Emilija Vaičiutė,8 kl.

Istorijos vyr. mokytojas Mindaugas Janukonis

Nuotraukos iš metodinės savaitės čia…