Neringos gimnazijai – Žalioji vėliava

Neringos gimnazija, įsijungusi į tarptautinę gamtosauginių mokyklų programą, šiais mokslo metais vėl pelnė garbingą apdovanojimą – Žaliąją vėliavą ir tarptautinį sertifikatą. Ji gimnazijai įteikta už visą 2016/2017 m.m. vykdytą aktyvią ir įdomią aplinkosauginę veiklą. Šį apdovanojimą įteikė Renaldas Rimavičius, gamtosauginių mokyklų koordinatorius Lietuvoje. Savo kalboje svečias pažymėjo, kad gimnazija dirba kryptingai, stabiliai, vykdomi įdomūs ir naudingi projektai. Renginyje dalyvavo savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vyriausioji specialistė S. Vaitkevičienė, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė A. Feser. Dėkojame KNNP direkcijai už palaikymą ir pagalbą ugdant mūsų vaikus gamtosauginės veiklos kryptimi. Tik susitelkimas, bendradarbiavimas yra galinga žmonių ugdymo jėga.

Į šią veiklą noriai įsijungė II G klasės mokiniai. Jie atliko tiriamąjį darbą „Sveiki gėrimai – sveikatos ir energijos šaltinis“, kuriam vadovavo vyr. mokytoja J. Ruzveltienė. Moksleiviai nagrinėjo gėrimų etiketėse nurodytus cheminius priedus, jų kenksmingumą sveikatai. Indikatoriaus pagalba nustatė vitamino C kiekį gėrimuose ir apskaičiavo, kokį kiekį cukraus gauname išgėrę 0,5 l gaiviojo gėrimo. Išvadose moksleiviai nurodė, kad daugumoje gaivių gėrimų yra cheminių dažiklių ir sintetinės citrinos rūgšties, šie priedai gali sukelti alergiją. Moksleivius nustebino cukraus kiekis gėrimuose. 0,5 l talpos pakelyje sulčių yra iki 12 šaukštelių cukraus. Tiriamose sultyse moksleiviai nustatė, kad vitamino C nėra, nors jo kiekis nurodytas etiketėje.

Tyrimų rezultatai privertė mokinius susimąstyti, ar viskas, kas skanu, yra sveika, ar sąžiningi gamintojai etiketėje nurodydami klaidingus duomenis. Pastebim, kad mokiniai geria vandenį, jaunesnieji – vandenį ir sultis. Tai sveikintina.

Gamtosauginio komiteto narė R.Šerpetauskienė pristatė 2016/2017m.m. gamtosauginės veiklos gimnazijoje ataskaitą.

Gimnazijos direktorius padėkojo už mokyklos bendruomenės įvertinimą bei įteikė padėkos raštus pedagogams ir mokiniams.

Gamtosauginės veiklos projekto vadovė Nijolė Marytė Katėnienė