Lietuvių kalbos savaitė Neringos gimnazijoje

2016 m. pirmą kartą surengtos lietuvių kalbos dienos Tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių. Lietuvių kalbos dienos prisideda prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje, telkia užsienio lietuvių bendruomenes, stiprina lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją ir Lietuvoje, ir užsienyje, didina lietuvių kalbos prestižą.

Pasirinktos dvi valstybingumui svarbios datos – tarsi vartai, pro kuriuos kviečiama įeiti į šventę ir kalbėti apie mūsų valstybės kalbą. Tad ir Neringos gimnazijoje kovo 5 – 9 dienomis buvo organizuota lietuvių kalbos savaitė., kuri  startavo tradicija tapusia „Kalbų Kengūra“. Konkurse dalyvavo 11 įvairių klasių moksleivių, turėjusių galimybę pasitikrinti lietuvių kalbos žinias ir įsivertinti gebėjimus.

Kovo 2 d. IVG klasės mokiniai rašė nacionalinį diktantą, o 5 – 8 klasių mokiniai kovo 5 -7 dienomis stengėsi rašydami dailyraščiu Vydūno tekstą (šie metai paskelbti Vydūno metais) apie Tėvynę ir žmogų. Dailiojo rašto konkurso tikslas – ugdyti taisyklingo, aiškaus ir estetiško rašymo įgūdžius. Gražiausiai ir taisyklingiausiai parašyti darbai eksponuojami gimnazijos fojė.

Kokia Lietuvių kalbos savaitė be pasakų ir gražaus lietuviško žodžio? Visą savaitę 5 – 6 klasėse vyko rytmetiniai skaitiniai ‚,Seku seku pasaką“. Mokiniai skaitė pasakas ne tik savo klasės draugams, bet ir pradinukams, o mokytojai dalykininkai (ne vien lituanistai) savo skaitymu džiugino penktokus ir šeštokus. Per šiuos skaitinius mokiniai įsitikino, kokie neišsemiami lietuvių tautos kūrybos aruodai.

Kovo 8 d. 5-7 klasių mokiniai atviroje integruotoje lietuvių kalbos ir istorijos pamokoje- viktorinoje „Moki žodį- žinai kelią“(pamoką vedė mokytojos S.Lukšaitė ir A.Sodienė) parodė lietuvių kalbos ir istorijos žinias.

Integruotos lietuvių kalbos ir dailės pamokos (vedė mokytojai A.Sodienė ir V.Didžpetris) „Piešiu „pamirštus“ lietuviškus žodžius“ rezultatas – penktokų ir aštuntokų kūrybinių darbų stendas gimnazijos erdvėje. Kodėl pamiršti ? Tiesiog pamiršti vartoti kasdienėje kalboje : ačiū, prašau, atleisk, pagarba, tėvynė, kalba, tauta.

Taigi kalbos savaitės metu pasisėmę daug naujų idėjų, sužinoję žodžio paslapčių, pasidžiaugę savo ir draugų darbais, dar kartą prisiminėme, kad kalba – tautos gyvybės pagrindas, todėl ja rūpintis reikia nuolat, o ne tik per lietuvių kalbos pamokas.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė A.Sodienė

Nuotraukos iš kalbos savaitės čia…