Neringos gimnazijos moksleiviai tarptautinėje kalbų stovykloje Ispanijoje

Kalbų mokymasis ir kitų kultūrų pažinimas tarptautinėse kalbų stovyklose Neringos gimnazijos moksleiviams ir mokytojams jau kelinti metai iš eilės tampa įprastu reiškiniu, kuris praturtina ir palieka nepamirštamus įspūdžius visam gyvenimui.

                      AC4SL (Active Citizenship for Sustainable Learning) – tai tęstinis trijų metų ERASMUS+  KA2 pagrindinio veiksmo bendrojo ugdymo sektoriaus tarpmokyklinės strateginės partnerystės  projektas (2015-1-FR01-KA219- 015184_4), kurį jau trejus metus iš eilės vykdo Neringos gimnazija ir kuris apjungia net aštuonias Europos valstybes: Lietuvą, Angliją, Prancūziją, Graikiją, Italiją, Lenkiją, Kroatiją bei Ispaniją. Vykdydami įvairias projekto veiklas, mokytojai ir mokiniai tyrinėja etnines, kultūrines skirtingų valstybių ypatybes, panašumus bei skirtumus. Įvairiose projekto veiklose dalyviai bendrauja ir informacinių technologijų pagalba, o taip pat pabrėžiamas svarbus betarpiškas bendravimas siekiant projekto tikslų ir kalbant apie toleranciją, pagarbą, pilietiškumą, brolybę, o ypatingas dėmesys skiriamas aplinkos saugojimui bei tausojimui.

                      Šių metų balandžio mėn. 3 – 13 d. dešimt Neringos gimnazijos 7 klasės moksleivių ir dvi mokytojos – Inga Vainutienė ir Rovena Šerpetauskienė dalyvavo trečiojoje tarptautinėje kalbų stovykloje Leono mieste Ispanijoje. Moksleiviai turėjo misiją – skleisti, dalintis lietuviška kultūra per  dainą, šokį, pristatyti kulinarinį paveldą bei Neringos miestą įtraukiant į pristatymus bei veiklas kitų tautybių bendraamžius. Stovyklos veiklos buvo gerai organizuotos: nuo gamtosauginių, kultūrinių – pažintinių, tiriamųjų – eksperimentinių iki auklėjamųjų – pedagoginių.  Dvi savaites moksleiviai, pasitelkdami kūrybiškumą mokėsi bei susipažino su  anglų, prancūzų, ispanų, italų, graikų kalbomis bei kultūromis, pagal ispanų tradicijas kepė naminę duoną, kopė į kalnus, mokėsi dainuoti ir žaidė žaidimus tarptautinėse grupėse. Nepamirštamą įspūdį paliko išvykos į kalnus, Valporquero urvus, Cinera mišką, Astorga miestelį, per kurį keliauja piligrimai į Santiago de Compostelą, interaktyvios paskaitos Leono gaisrinėje apie tai, kaip reikia saugoti ir mylėti mišką, apie alternatyvius  energijos šaltinius bei skaniausią pasaulyje paella, kurią paruošė Antonio Garcia Bellido mokyklos moksleivių tėveliai.

                      Moksleiviai kiekvieną vakarą pildė stovyklos dienoraščius apie savo veiklas, patirtus jausmus bei kasdien sutiktus vis naujus draugus. Nors dalyvių išsiskyrimo ašaros ,,liejosi upeliais“, jos sutekėjo į milžinišką ERASMUS draugystės vandenyną.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, „Erasmus+“ programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Šis straipsnis atspindi tik autorių požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Inga Vainutienė

Neringos gimnazijos anglų kalbos mokytoja metodininkė

Nuotraukos iš stovyklos čia…