Lietuvių kalbos dienos Neringos gimnazijoje

Lietuvių kalbos dienos, kurias inicijavo Valstybinės lietuvių kalbos komisija (VLKK), tam pritarė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK), Lietuvoje ir užsienyje rengiamos nuo 2016 metų. Pasirinktas Lietuvių kalbos dienų laikas tarp dviejų šalies valstybingumo datų simboliškas, o vasario 21-ąją dar minima ir Tarptautinė gimtosios kalbos diena.

Neringos gimnazijoje per lietuvių kalbos dienas buvo organizuojami renginiai ir konkursai, ugdantys mokinių kūrybiškumą, pilietiškumą bei skatinantys domėtis lietuvių kalba ir jos kultūra.

Viskas prasidėjo nuo dovanų gimtajai kalbai – penktokai kuo nuoširdžiausius jausmus išsakė eilėmis, kuriomis galėjo pasidžiaugti visa gimnazijos bendruomenė.

Vasario 26 – 27 dienomis 20 mokinių pasinaudojo galimybe pasitikrinti lietuvių kalbos žinias ir įsivertinti gebėjimus tarptautiniame  konkurse „Kalbų Kengūra“ .Šeštokai turtino savo žodyną keliaudami po įvairių žodynų pasaulį (pamoka vyko gimnazijos bibliotekoje, ją vedė lietuvių kalbos mokytoja A. Sodienė ir bibliotekos vedėja A.Pocevičienė).

5-8 klasių mokiniai stengėsi rašydami dailyraščiu Vaižganto (šie metai paskelbti ir Lietuvos rašytojo, spaudos darbuotojo, literatūros istoriko, kritiko, visuomenės veikėjo, pedagogo, kunigo Juozo Tumo – Vaižganto metais) tekstą apie žmogaus santykį su gamta. Dailiojo rašto konkurso tikslas – ne tik ugdyti taisyklingo, aiškaus ir estetiško rašymo įgūdžius, bet ir pamąstyti apie savo moralines nuostatas. Gražiausiai ir taisyklingiausiai parašyti darbai buvo eksponuojami gimnazijos fojė. Per įvairių mokomųjų dalykų pamokas buvo skaitomos ištraukos iš Vaižganto kūrybos, o III-IV G klasėse vyko pamoka ,,Jie kūrė Lietuvą“ (apie Vaižgantą), kurią vedė Neringos gimnazijos bibliotekos vedėja A.Pocevičienė, Neringos savivaldybės viešosios V.Miliūno bibliotekos direktorė D.Greičiutė, lietuvių kalbos mokytoja A.Sodienė.

Vasario 27 d. vyko netradicinė poezijos pamoka, kurioje dalyvavo grupės ,,Poezijos medžiotojai“ atlikėjai, per poetinį lietuvių kalbos žodį jie atskleidė skaudžias patyčių, socialinės nelygybės problemas.

Taigi, per šias lietuvių kalbos dienas, sužinoję daug žodžio paslapčių, pasidžiaugę savo ir draugų darbais, dar kartą prisiminta, kad kalba – tautos gyvybės pagrindas, todėl ja rūpintis reikia nuolat ir ne tik per lietuvių kalbos pamokas.

Lietuvių kalbos mokytoja A.Sodienė

Nuotraukos iš kalbos dienų čia…