Literatūros pamoka Nidos istorijos muziejuje

Rugsėjo pabaigoje 8 klasės mokiniai lietuvių kalbos pamokos metu apsilankė Nidos istorijos muziejuje. Muziejaus gidė Jūratė Ruzveltienė įdomiai papasakojo apie Neringos praeitį, žmones, verslus.

Pasirodo, žmonių čia gyventa  jau akmens amžiuje. Tai liudija muziejuje eksponuojami archeologų radiniai: indai, įrankių nuolaužos, žmogaus formos gintaro statulėlės, kurios galėjo būti naudojamos aukojimui.

Daug sužinojome apie senovės žvejų gyvenimą, poledinę žūklę, naudotus įnagius. Apžiūrėjome kirvukus ledui skaldyti. Didžiulius ledo luitus iš vandens ištraukdavo specialiomis žnyplėmis, tada į vandenį merkdavo tinklus ir, ritmingai mušdami lentą, kartodavo ,,stinta-pūki“. Tinklus džiovindavo, juos pritvirtinę prie namo lubų, nes tuometiniai namai buvo be kaminų, tik su skyle stoge.

Įdomu buvo klausytis istorijų apie Nidos moteris, kurios buvusios tvirtos, ryžtingos, atkaklios. Po pamokos muziejuje kibome į darbą: atsiskaitymui buvo pasiūlyta net 14 temų. Visą savaitę skyrėme kūrybai: aprašėme įdomiausius Neringos istorijos faktus, rinkome medžiagą apie savo šeimos istoriją Nidoje, domėjomės žymiausiais šio krašto žmonėmis, kūrėme eiles. Darbų pristatymo pamoka buvo informatyvi ir įdomi. Džiaugiamės įgiję naujų žinių ir įgūdžių netradicinėje pamokoje.

 

Kajus Verpečinskas, Marijus Burneika,

8 klasės mokiniai.