Netradicinė lietuvių kalbos ir tikybos pamoka „Biblija kaip literatūros ir kultūros tekstas: jo svarba Europos tapatybei“

 

aa

2023 m. vasario 23 dieną II gimnazijos klasės mokiniai dalyvavo netradicinėje integruotoje lietuvių kalbos ir tikybos pamokoje „Biblija kaip literatūros ir kultūros tekstas: jo svarba Europos tapatybei“. Pamoką organizavo Neringos gimnazijos dorinio ugdymo (tikybos) vyr. mokytoja Neringa Talmontienė ir lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vitalija Ukrinienė. Pamokos svečias – Nidos Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos klebonas Rimvydas Adomavičius, kuris padėjo mokiniams išsiaiškinti, kad Šventasis Raštas yra išminties ir dvasios lobynas. Tai vienintelė knyga, kuri išleista didžiausiu tiražu pasaulyje. Šventasis Raštas – Knyga, Dievo perpinta palyginimais ir pamokymais, kurią parašė Dievo įkvėpti žmonės.

Mokiniai buvo skatinami diskutuoti apie Biblijos gyvenimo išmintį, etines nuostatas, sieti Šventąjį raštą su asmeniniais išgyvenimais, aplinkiniu pasauliu. Plačiai aptartos žmogaus etiškumo, tikėjimo, meilės, dvasinės stiprybės temos. Gimnazistai turėjo unikalią galimybę ne tik išgirsti klebono pasakojimus, asmenines istorijas, bet ir patys aktyviai svarstyti, užduoti norimus klausimus ir ieškoti atsakymų.

II gimnazijos klasės mokinys Oleksandras pasakoja, kad „kartu su klebonu analizuodami pasakojimą „Apie pasaulio sukūrimą“ supratome, kad mūsų, žmonių, gyvenimo prasmė yra mylėti ir kurti. Klebono frazė, jog „žmogus – ne daiktas“ reiškia, kad mes visi esame unikalūs, individualūs ir skirtingi“. Matas taip pat patvirtina, jog meilė yra svarbiausias dalykas, nes „Dievas pasaulį kūrė iš meilės, taigi ir mes turime gyventi mylėdami pasaulį“. Eligijus, Kristupas ir Kirilas apibendrina: Ši pamoka buvo labai naudinga, daugiau sužinojome apie Dievo meilę žmonėms. Pamoka su klebonu labai patiko, nes kun. Rimvydas Adomavičius yra labai įdomi asmenybė, gebanti įtraukiančiai ir labai vaizdingai pasakoti įvairias istorijas, dalintis asmenine patirtimi.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vitalija Ukrinienė