Raštingumo savaitė Neringos gimnazijoje

Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė raštingumo diena, kurią Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) mini jau daugiau nei 50 metų.

Anot dainininko A. Mamontovo, „Raštingumas – tai ne tik mokėjimas rašyti ar skaityti, bet ir gebėjimas priimti, suvokti ir atsiliepti į užrašytą žodį.“ Juk raštingumo pradmenys įgyjami dar mokykloje, o įgūdžiai tobulinami visą gyvenimą. Šiai  dienai paminėti Neringos gimnazijoje buvo skirta visa savaitė (rugsėjo 10 – 14 d.) Įvairiose veiklose per lietuvių kalbos (mokytojos S.Lukšaitė , A.Sodienė) ir dailės (mokytojas V.Didžpetris)  pamokas dalyvavo 5–8, I-IVg  klasių mokiniai.

Raštingumas pirmiausia asocijuojasi su raštu ir rašyba. Juk ir  liaudies išmintis sako:,, Prieš beraštį aš labai raštingas, prieš raštingą aš beraštis“ Moki rašyti, vadinasi, moki ir skaityti, matai duris į platesnį pasaulį, gali jas atsidaryti. I –IIg mokiniai piešė plakatus, į kuriuos ir ,,sudėjo“ sunkesnės rašybos žodžius, o patys vyriausi gimnazijos mokiniai (III-IVg) atliko skyrybos ir rašybos testus.

Raštingumas – tai ir galimybė bendrauti, analizuoti, diskutuoti, tad penktokai dalinosi įspūdžiais apie per vasarą perskaitytas knygas .Šeštokai bibliotekoje  įvairiuose šaltiniuose ieškojo posakių apie raštą, mokslą, knygą ir juos per dailės pamokas surašė vaizdinguose plakatuose. Septintokai ir aštuntokai  meniškai iliustravo, jų manymu, gražiausius lietuviškus žodžius.

Dalyvaudami Tarptautinės raštingumo dienos veiklose, diskutuodami su mokytojais, mokiniai įsitikino, kad raštingumas – ne tik rašymas be klaidų. Tai minties, kalbos ir jausmų kultūra, kalba, raštas ir skaitymas  leidžia žmogui jaustis laisvam, pažinti jį supantį pasaulį.

Lietuvių kalbos mokytoja A.Sodienė