23 vasario, 2021 Komentarų: 0

[URIS id=2547]

Vasario 8 dieną vyko integruota rusų kalbos, muzikos ir bibliotekos pamoka apie Užgavėnes. Pamoką organizavo Neringos gimnazijos rusų kalbos vyr. mokytoja Tatjana Mikelevič. Jai talkino muzikos mokytoja ekspertė Audronė Buržinskienė ir bibliotekininkė Angelė Pocevičienė. Mokytoja T.Mikelevič paskelbė pamokos temą ir siekiamus tikslus.
Bibliotekininkė A.Pocevičienė pristatė prezentaciją „Užgavėnės Lietuvoje“, priminė 7 klasės mokiniams apie Užgavėnių prasmę, tradicijas ir papročius: persirengėlių vaikštynes, skanduotes, Lašininio ir Kanapinio kovą, Morės vežiojimą ir sudeginimą, Užgavėnių valgius. Parodė nuotraukų, kuriose užfiksuotas Užgavėnių šventimas mūsų gimnazijoje ankstesniais metais. Taip pat papasakojo septintokams, kaip atgaivino užmirštas Užgavėnių šventės tradicijas Preiloje, kai ten dvylika metų dirbo pradinių klasių mokytoja. Užgavėnes organizuodavo kartu su savo pirmąja mokytoja Teodora Liobiene ir Preilos filialo bibliotekininke Janina Teišerskiene.
Tuomet rusų kalbos mokytoja supažindino su Užgavėnių tradicijomis Rusijoje, paskatino vaikus paieškoti panašumų ir skirtumų. Mokiniai sužinojo, kad Lietuvoje dabar Užgavėnės švenčiamos tik vieną dieną, o Rusijoje – visą savaitę. Išsiaiškino, ką Užgavėnių dalyviai veikia kiekvieną savaitės dieną. Mokiniai skaitė eilėraščius rusų kalba, minė mįsles, vis kartojo rusiškus šventės ir atributikos pavadinimus.
Muzikos mokytoja A.Buržinskienė pamokė vaikus dainuoti Užgavėnių dainą. Visi supratome, kad mokantis kalbą svarbu suprasti ir tos šalies kultūrą, tradicijas, ieškoti sąsajų ir skirtumų su gimtąja šalimi, jos tradicijomis.
– Informaciją parengė bibliotekininkė Angelė Pocevičienė