20 spalio, 2021 Komentarų: 0

[URIS id=3188]

2021 m. spalio 11 – 15 d. įvyko mokyklos mainų partnerystės projekto „UMBRELLA“ antrasis mobilumas Rumunijoje, kuriame dalyvavo penki Neringos gimnazijos III gimn. klasės mokiniai: Gabrielė, Monika, Augustė, Justas ir Pijus kartu su lydinčiomis mokytojomis Rita Raugiene ir Inga Vainutiene. Projektą „UMBRELLA“ iš viso sudaro 6 mainų šalys– Rumunija, Ispanija, Gran Kanarija, Portugalija, Kroatija bei Lietuva. Jis susijęs su meteorologija, todėl veiklos yra orientuotos į gamtos pažinimą bei praktinių įgūdžių formavimą.
Lietuvos komanda Neringą paliko ankstyvą spalio 10 d. sekmadienio rytą ir septintą valandą vakaro sėkmingai pasiekė Rumunijos mieste Breazoje esančią karo vidurinę mokyklą „Dimitri Cantemir“. Pirmosios dienos išvakarės buvo skirtos dalyvių susipažinimui, gyvenamosios vietos teritorijos aprodymui ir vakarienei, po kurios mokiniai galėjo įsikurti savo kambariuose, pailsėti po ilgos kelionės ir pasiruošti sekančios dienos veikloms.
Sekančią dieną (pirmadienį) iš ryto vyko atidarymo ceremonija – iškilmingas svečių priėmimas bei šalių pristatymai, kurių metu mokiniai vieni kitus supažindino su savo šalių kultūromis. Antrąją dienos dalį mokiniai vyko į įspūdingą kalnų masyvą – Karpatus. Pasivažinėjimas funikulieriumi ir lengvas pasivaikščiojimas snieguotose kalnų viršūnėse buvo įsimintiniausia dienos dalis. Po apsilankymo kalnuose mokiniai grįžo į mokyklą. Vakarienės metu visi turėjo galimybę apsikeisti savo šalių tradiciniais saldumynais.
Antradienį mokiniai iškart po pusryčių išsiruošė į kelionę į Rumunijos armijos kalnų batalioną, kuriame įgijo žinių apie įvairius išgyvenimo metodus gamtoje: skirtingus būdus užkurti laužą, jų paskirtį, svarbiausių žmogaus poreikių patenkinimą ekstremaliomis sąlygomis. Mokiniai visus pristatymo objektus pamatė ir įvertino praktiškai. Vėliau sekė mokymai laipioti dirbtinėmis uolomis, kur visi dalyviai galėjo išbandyti savo jėgas padedami instruktorių – bataliono kareivių. Po šių veiklų mokiniai važiavo į Brano pilį, geriau žinomą kaip Drakulos pilis. Ir taip įspūdingos pilies aplankymui teikė žavesio aplink rūke skendintys Rumunijos miškai ir kalnai. Mokiniai taip pat turėjo laisvo laiko pasivaikščioti po žemiau esantį miestelį. Devintą valandą dalyviai grįžo namo ir dalijosi kelionės įspūdžiais.
Trečiadienį mokiniai turėjo galimybę aplankyti Peles pilį, stovinčią gretimai esančiame Sinaia miestelyje. Dalyvius lydėjo gidas, visus plačiai supažindinęs su pilies istorija. Po ekskursijos sekė kelionė į Brasovą, kur
dalyviai papietavo ir galėjo kelias valandas paklaidžioti po miestelį. Penktąją dieną dalyviai vyko į Rumunijos sostinę – Bukareštą, ten aplankė Parlamento rūmus. Po vizito turėjo galimybę pasivaikščioti po karo istorijos muziejų, kuriame gidė smulkiai ir vaizdžiai papasakojo ir supažindino su Rumunijos karine praeitimi. Vėliau apsilankymui senojoje miesto dalyje sutrukdė lietingas oras, todėl mokiniai po laisvo laiko grįžo atgal į mokyklą.
Paskutiniąją veiklų dieną mokiniai praleido mokyklos teritorijoje, kur vyko įvairūs edukaciniai ir laisvalaikio užsiėmimai. Po pusryčių moksleiviai atliko užduotis, į kurias buvo integruotos geografijos ir informacinių technologijų žinios. Vyko skirtingų šalių komandų darbų pristatymai, kuriuose dalyviai pasakojo apie įvairius savo šalių gamtinius lankytinus objektus. Projekto oficialiąją dalį uždarė dalyvavimo sertifikatų mokiniams
įteikimas. Vėliau mokiniai užsiėmė sportine veikla – dalyvavo bėgime kartu su kitais karinės mokyklos mokiniais. Po kelių valandų poilsio mokiniai iškilmingai vakarieniavo kartu su mokytojais. Atsisveikinimo vakarą vainikavo jaukus koncertas, kurio metu mokiniai ir mokytojai linksminosi ir gerai leido laiką.
Lietuvos komanda Breazą paliko šeštadienio naktį. Nors ir grįžome namo pavargę, bet pilni įspūdžių, kurie, tikiu, dar ilgai išliks atminty, o kelionėje patobulintos anglų kalbos žinios, įgyti įgūdžiai ir skirtingų kultūrų
bei žmonių pažinimas praturtins mūsų patirtį.

Vaizdo įrašas: Erasmus+ UMBRELLA LTT in Romania (Lithuania)

Augustė, III gimnazijos klasės moksleivė