25 spalio, 2019 Komentarų: 0

Kūrybinio rašymo dirbtuvės „Mikroistorijų kūrimas“ Neringos gimnazijoje

2019 metų birželio pabaigoje Meno kolonijoje vyko kūrybinio rašymo dirbtuvės, kuriose, be suaugusiųjų, dalyvavo ir mūsų gimnazijos mokinės Augustė Bagdonaitė, Emilija Vaičiūtė, Karina Šimkevičiūtė ir Smiltė Lisovskytė. Tris dienas padedant rašytojai, Amerikos lietuvei, kūrybinio rašymo dėstytojai Laimai Vincei dalyviai mokėsi laisvai rašyti, kurti, išdėstyti mintis. Pirmąsias kūrybines dirbtuves iš dalies finansavo Neringos savivaldybė pagal jaunimo iniciatyvų programą

Šių metų spalio 18 dieną žurnalistė, Neringos sav. V.Miliūno viešosios bibliotekos darbuotoja Raimonda Meyer pakvietė norinčius kurti žmones susitikti su žurnaliste, kūrybinio rašymo dėstytoja Nijole Koskiene. Susitikimas vyko Neringos gimnazijos aktų salėje. Jame dalyvavo mūsų mokiniai, pavaduotoja ugdymui lituanistė Vitalija Ukrinienė, bibliotekininkė Angelė Pocevičienė, Neringos sav. V.Miliūno viešosios bibliotekos direktorė Dalia Greičiutė ir žurnalistė Raimonda Meyer. Pirmųjų kūrybinio rašymo dirbtuvių dalyviams buvo įteikti kūrybinio rašymo kursų pažymėjimai.

Šį kartą Nijolė Koskienė paragino kurti mikroistorijas, pasinerti į jų pasaulį. Mikroistorijos arba Flash fiction (žybsnio literatūra) –  tai labai trumpos istorijos, kurios turi savyje ypatingą literatūrinę vertę – kuriantysis  iš mažai žodžių turi sukurti įspūdingą pasakojimą su ne mažiau įspūdinga pabaiga. Kūrybinio rašymo mokytoja atskleidė trumpiausio populiaraus žanro – mikroprozos – rašymo metodą. Ar galima į 6 žodžius sutalpinti visą žmogaus gyvenimą?! Pasirodo, galima… Tai įrodė kūrybinių dirbtuvių metu rašę mokiniai. Visi dalyviai pasinėrė į kūrybos procesą ir po jo aktyviausi mokiniai ( Augustė Bagdonaitė, Emilija Vaičiūtė, Smiltė Lisovskytė, Monika Kretulytė ir Dominykas Čičiūnas), pav. ugdymui Vitalija Ukrinienė ir žurnalistė Raimonda Meyer pristatė iš 6 žodžių sukurtas savo istorijas. Nustebino tai, kad  kiekvienam dalyviui pavyko sukurti tokias prasmingas mikroistorijas apie save.

Kūrybinio rašymo mokytoja N.Koskienė paragino rašyti kasdien, trumpai, po to išskirti esmę. Raimonda Meyer pasidžiaugė, kad gavome labai vertingą kūrybinio rašymo pamoką ir išreiškė didelį norą, kad šis kūrybinis procesas nenutrūktų.  Paragino dar ne kartą susirinkti ir išbandyti save. Jos nuomone, jauni neringiškiai stebina savo branda ir filosofiniu požiūriu į gyvenimą.

1

2

3