16 spalio, 2024 Komentarų: 0

Baltų literatūros savaitė 2024

Rugsėjo 23-30 dienomis Neringos gimnazijos pradinukai jau trečią kartą dalyvavo tarptautiniame projekte „Baltų literatūros savaitė 2024“. Pirmiausiai gimnazijos bibliotekoje apsilankė pirmokai, lydimi mokytojos metodininkės Dalios Andrijauskienės. Jie klausėsi gimnazijos bibliotekininkės Angelės Pocevičienės sekamos latvių pasakos „Lokys, vilkas ir kiškis“, aptarė ją, papasakojo apie veikėjus, jų savybes ir kūrė veikėjų vizualizacijas.

Antrokams bibliotekininkė parodė skaidres ir papasakojo apie Latviją, latvių kalbą. Mokiniai pastebėjo, kad ir lietuvių, ir latvių kalboje yra nemažai panašių žodžių. Kartu su mokytoja Agne Jankauskaite vaikai nuotaikingai latviškai padainavo dainelę „Du gaideliai“. Nutarė, kad šiandien nuėję į valgyklą pasisveikins ir už pietus padėkos latviškai. Vėliau klausėsi skaitomos ištraukos iš  Zanės Zustos knygos „Ūkė Pūkė randa išeitį“, kūrė savo knygos viršelį.

Trečiokai klausėsi latvių pasakos „Su lydekos pagalba“, apibūdino veikėjus, mokėsi, kaip latviškai pasakyti pasakoje paminėtus daiktus, puošė kiekvienas savo lydeką. Savo mokytojai Rūtai Tamulienei įvardijo, kokį norą norėtų paprašyti, kad išpildytų lydeka. Ant lydekos piešinėlio sudarė šios pasakos lietuvių latvių kalbų žodynėlį.

Ketvirtokai papasakojo apie Latviją: šios šalies sostinė yra Ryga, arčiausiai Lietuvos yra Liepoja, Daugpilis, Ludza, nacionalinis paukštis – baltoji kielė, vabalas – dvitaškė boružė, gėlė – baltoji ramunė, medis – mažalapė liepa. Bibliotekininkė pristatė Agnesės Vanagos knygą „Plastikiniai chuliganai“. Tai šmaikšti, smagiai parašyta istorija apie dviejų berniukų kovą su parduotuvėse randamais plastikiniais maišeliais – plastikiniais chuliganais. Knygoje vaikams suprantama kalba pristatomos ekologijos, aplinkosaugos temos, mokomasi rūšiuoti atliekas. Šie rūpesčiai aktualūs ir Lietuvoje, ir Latvijoje. Ketvirtokai, pasitardami su mokytoja metodininke Ramune Kubiliute, sudarė lietuviškų ir latviškų žodžių žodynėlį.

Visi gimnazijos mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti latvių rašytojų knygų, esančių mūsų bibliotekoje, parodėlę.

Projekto organizatorius – Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto (VDU HMF) Letonikos centras. Projekto partneriai: asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“, Latvijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijos Respublikoje.